ZŠ, MŠ a SŠ pro sluchově postižené České Budějovice ZŠ, MŠ a SŠ pro sluchově postižené České Budějovice

Pomeranče

Pomeranč je plod pomerančovníku čínského z čeledi routovité . Pomerančovníky jsou stromy, zřídka i keře. Pochází pravděpodobně ze subtropických hraničních oblastí Číny a Vietnamu, nikde neroste jako planá rostlina. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy po objevení Ameriky i tam. Nyní je rozšířen do všech subtropických oblastí, v tropech se mu pro přílišnou vlhkost nedaří. Jde o nejvíce pěstované citrusové plody na světě.

Pomerančovníky se dělí podle vlastnosti plodů do tří základních skupin:

obyčejné – pomeranče s poměrně tenkou slupkou, žlutou až oranžovou dužinou, pěstované převážně ve Španělsku a na Blízkém Východě, pro přímý konzum i pro lisování.

krvavé – mají červené žilky v dužině a šťávu fialově rudé barvy.

pupečné – jsou to pomeranče se základem druhého plodu na bliznové straně plodu, která vypadá jako pupek . Byly objeveny v roce 1820 na jediném zmutovaném stromu v Brazilii a protože tyto pomeranče nemají semena, rozmnožil se tento strom dále vegetativně pomoci roubů, čili všechny dnešní stromy s těmito pomeranči jsou přímými potomky jediného stromu

Plody jsou kvalitním zdrojem vitamímu C a konzumují se čerstvé, kompotují se nebo lisují na osvěžující šťávu. Téměř 90% produkce pomerančů je průmyslově zpracováno. Ze slupek se získává pektin a hlavně esenciální oleje, které slouží k aromatizaci potravin a v kosmetice, v menší míře se používají v lékařství k výrobě tinktur.

Květ pomeranče se pro jeho vůní a chuť používá jako upravující složka řady čajových směsí. V lidovém lékařství se užívají okvětní plátky svařené se solí k uklidnění nervů, proti astmatu, vysokému tlaku, horečce a zvracení, svařené s cukrem proti nechutenství.

 

 

 

 

Využití pomerančů v kuchyni

Z pomerančů můžeme připravovat marmelády, které použijeme jako náplň do koláčů.

Pomeranč je také oblíbenou surovinou v teplé kuchyni, skvěle se hodí ke kuřecímu masu.

Pomeranče můžeme využít i jako voňavou dekoraci na pokrmy.

 

Recept :

Pomerančová marmeláda

Porce: Je z toho cca 6 sklenic o objemu 350 ml

Suroviny:

Postup:

Do velkého hrnce (nejlépe 5 litrů či více) odměřte 2,25 litru vody. Rozpulte veškeré pomeranče a citrón a vymačkejte z nich šťávu. Zrníčka nevyhazovat! Nakrájejte poloviny pomerančů a citrón na půl a po té na tenké proužky a přidejte do vody.

Vše přiveďte k varu a vařte na slabém ohni po dobu dvou hodin (bez pokličky) - dokud to nebude krásně měkké - potřebuje to sem tam zamíchat a sem tam dolít vodu aby byla hladina zhruba stejná jako při začátku vaření.

Po vaření vytáhněte gázu se semínky, vyždímejte jej a odložte. Není už dále potřeba. Do takhle uvařené kůry a šťávy přidejte veškerý cukr. Dejte na vysoký plamen - musí to dosáhnout vysoké teploty na rozpuštění cukru a také na odpařeni přebytečné vody.

Po nějaké době to začne bublat skoro jako když děláte karamel - velké bílé bubliny. Po té co to dosáhne vysoké teploty tak nechte bublat po 20 minut a sem tam zamíchat.

Do ledničky si dejte malý talířek a po 20 minutách bublání na něj dejte kousek marmelády a uvidíte jakou má hustotu, když se zchladí. Podle toho se rozhodnete zda-li je to pro vás vyhovující či zda-li to chce ještě pár minut vařit. Tahle marmeláda není tuhá, ale má konzistenci zhruba jako med.

Můžete to pak plnit do sklenic tak jak to je nebo jako já vydělat zhruba polovinu uvařené kůry ven a nakrájet na drobno a vrátit do hrnce, zamíchat a pak plnit sklenice.

Pro ty co budou krájet tak to pak musíte nechat zavařit v troubě na nízkou teplotu po dobu 5 minut či jak jste zvyklí. Ti co plní sklenice zrovna uvařenou marmeládou, tak stačí uzavřít víčko a otočit dnem nahoru a nechat vychladnout. Samo se to utěsní.

Poznámka:

Nejlepší na tom je, že využijete úplně celé pomeranče a jediné co jde do koše jsou vyvařená zrníčka a marmeláda není hořká jako některé.

   

Přeji Vám dobrou Chuť :-)  

Jídelna

Partneři

Operační programyJsme poctivá školaCKPzačni správněYourChanceJihočeský krajnadace ČEZ
Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Další informace Rozumím