ZŠ, MŠ a SŠ pro sluchově postižené České Budějovice ZŠ, MŠ a SŠ pro sluchově postižené České Budějovice

Houby

Houby obsahují určité množství bílkovin, aminokyselin a glycidů, dosti nerostných solí a některé druhy karotenu, provitamin A-karoten (nejvíce obsahuje liška obecná), vitamíny skupiny B (nejvíce obsahují hřiby) a dokonce i stopy vitamínu D.

V nepatrném množství obsahují houby i některé minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, železo, sodík, mangan a jiné. Houby obsahují více minerálních látek než zelené rostliny. Čerstvé houby obsahují až 95% vody. Po usušení se většina vody odpaří a váha hub se sníží až desetinásobně. Usušené houby obsahují až 30% bílkovin.

Houby jsou důležité obsahem vonných a chuťových látek, které napomáhají vyměšování trávicích šťáv. Proto mají houby význam spíše jako pochutina a koření.

Jídla z hub jsou nenapodobitelná a v české kuchyni mají asi největší zastoupení, možná že dokonce z celého světa. Houby nikdy nejíme syrové! Upravujeme jen takové houby, které bezpečně známe. Nikdy ne houby staré, rozměklé nebo zapařené.

Dlouhé máčení ve vodě není vhodné. Houby krájíme až po okapání, velikost a tloušťku přizpůsobíme jejich dalšímu použití. Například do salátů, omáček a polévek jsou vhodné tenké plátky z klobouků, do gulášů přidáváme větší kostky. Na smažení využíváme silné plátky nebo celé klobouky. Nožky hub přidáváme do houbových náplní, případně je sušíme a připravujeme z nich houbový prášek používaný jako koření.

Kuchyňská úprava hub

Výživnou hodnotu hub, které podáváme jako samostatný pokrm zvyšujeme vejci, kyselým mlékem, smetanou, brambory nebo těstovinami. Stravitelnost hub zlepšíme krájením nadrobno, okyselením octem, citronovou šťávou nebo přidáním koření. Delší tepelná úprava (min. 20 minut) je nutná například u václavek, koláře a tužších druhů hub - jako je liška obecná nebo kotrč kadeřavý. Zbylý pokrm můžeme i znovu ohřívat, pokud jsme k jeho přípravě použili jedlých, čerstvých a pevných hub. Pokud chceme čerstvé neupravené houby uchovat maximálně do druhého dne, rozdělíme je na tácek a uložíme do chladničky. Houby můžeme také zmrazovat. Před zmrazením očištěné houby asi 6 - 8 minut předvaříme v mírně osolené vodě a pak zchladíme. V mrazničce uchováváme maximálně 2 měsíce. Houby, které chceme usušit, očistíme, nakrájíme na stejně velké kousky a rozprostřeme po sítu. Nikdy nesušíme na přímém slunci! Sušené houby skladujeme v dobře uzavřené sklenici. Sušené houby lze používat jako ochucovadlo, pokud je rozemeleme na prášek.

Recept :

Houbový pekáček

V pekáčku necháme zpěnit na oleji cibulku nakrájenou na plátky, pak přidáme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky. Orestujeme.

Houby očistíme a nakrájíme na větší kostky - je lepší použít tvrdší houby jako jsou hřiby,suchohřiby.....

Nakrájené houby dáme do pekáčku k orestované cibuli a slanince, posypeme kořením na grilované kuře a sušeným česnekem, promícháme všechno dohromady.

Tuto směs zalijeme smetanou-33% a dáme do trouby péct na 175 stupňů na 30-45 minut.

Podáváme s čerstvým pečivem.

 

Přeji Vám dobrou Chuť :-)       

Jídelna

Partneři

Operační programyJsme poctivá školaCKPzačni správněYourChanceJihočeský krajnadace ČEZ
Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Další informace Rozumím