ZŠ, MŠ a SŠ pro sluchově postižené České Budějovice ZŠ, MŠ a SŠ pro sluchově postižené České Budějovice

Hlávkový salát

Hlávkový salát, odborně označovaný jako salát setý, latinsky Lactuca sativa, patří k oblíbené zelenině, která se z jara objevuje v našich kuchyních. Pochází z oblasti Středozemního moře. Jedli ho už naši předkové, je lehce stravitelný a plný vitamínů.

Z vitamínů obsahuje kyselinu listovou, vitamíny C, E, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), karoteny a také řadu minerálních látek jako například hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, zinek či jód. Karoteny jsou řazeny mezi důležité antioxidanty, hořčík má zase důležitou roli při zvyšování odolnosti vůči stresu. Kyselina listová stimuluje tvorbu žaludečních šťáv. Je ale hlavně důležitá pro těhotné ženy, protože její užívání působí jako prevence vývojových vad plodu. Podle barvy listů se dělí na dva druhy – zelený a červený. Červený má více karotenu, zelený zase více hořčíku.

Hlávkový salát je užitečný i jako doplněk dietních jídel – má malou energetickou hodnotu (obsahuje velké množství vody) a obsahuje velké množství vlákniny. Vláknina také pomáhá zlepšovat střevní peristaltiku a odstraňovat zácpu.Nesmí se však ochucovat tučnou salátovou zálivkou, jako je například majonéza.

Díky obsahu výše uvedených látek pomáhá zařazení hlávkového salátu do jídelníčku posilovat imunitní systém, zvyšovat výkonnost svalů, posilovat srdeční svalstvo, zvyšovat přísun kyslíku do buněk, zlepšovat využití bílkovin v metabolismu a také, jak již bylo zmíněno, pomáhat při zácpě.

Výživová kvalita hlávkového salátu se mění druh od druhu a je závislá na roční době, čerstvosti salátu či také na tom, zda jsou konzumovány vnější či vnitřní listy.

 

 

 

 

 

Využití hlávkového salátu v kuchyni

Hlávkový salát, podobně jako jiné druhy salátů, používáme zejména ve studené kuchyni. Hodí se k přípravě nejrůznějších zeleninových salátů. Někdy jsou listy této rostliny použity jako ozdoba salámových a sýrových míst nebo obložených chlebů. Hodí se také k servírovaní různých pomazánek, kdy jednotlivé listy poslouží jako misky. Zelená barva vypadá na talíři velice příjemně a ozdobí každý pokrm. Před použitím je většinou potřeba odstranit obvodové listy, které mohou být znečištěné od půdy a velmi měkké.

 

 

Recept :

Hlávkový salát se špekem a sladkokyselou zálivkou 

Suroviny:

  • hlávkový salát(1-2ks)
    hrst jemně nakrájené nati lahůdkové cibulky
    200 g špeku
    400 ml vody
    1 lžíce oleje
    3 lžíce octa(jinak každý podle své chuti)
    6 lžic krystalového cukru(jinak každý podle své chuti)
    ½ lžičky solit

 

Návod:

Špek nakrájíme na drobnější kostičky a v kastrůlku ho pozvolna za stálého míchání osmažíme do zlatavé barvy. Po osmažení kostičky špeku z tuku vyndáme. Puštěný tuk můžeme přelít do skleničky se šroubovacím víčkem a po vychladnutí uschovat v lednici na pozdější využití.
Do kastrůlku dáme vodu, sůl, olej, ocet a cukr, necháme projít varem a necháme vystydnout.
Salát zbavíme uvadlých okrajových lístků. Zbytek hlávky rozebereme na jednotlivé listy, které podle velikosti natrháme na menší kusy. Poté je důkladně pod tekoucí vodou opláchneme a necháme okapat.
Chladný nálev podle potřeby dochutíme, přidáme cibulovou nať a osmažený špek.
Okapaný salát dáme do hluboké mísy, zalijeme nálevem, promícháme a rozdělíme do menších misek. Podáváme k hlavnímu chodu, nebo si ho dopřejeme jen tak, jako malou svačinku.

 

                                                             

Přeji Vám dobrou Chuť :-)  

Jídelna

Partneři

Operační programyJsme poctivá školaCKPzačni správněYourChanceJihočeský krajnadace ČEZ

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout