ZŠ, MŠ a SŠ pro sluchově postižené České Budějovice ZŠ, MŠ a SŠ pro sluchově postižené České Budějovice

Dýně Hokaido

Hokaido je malá kulatá tykev sytě oranžové až červené barvy. Ačkoli pochází z Nové Anglie, název dostala podle japonského ostrova Hokkaidó, kam byla dovezena a na jehož sopečné půdě se jí zalíbilo. Kromě intenzivní barvy má i ideální velikost a dá se připravit na mnoho způsobů. Navíc je velmi zdravá.

V podzimním, sychravém počasí se hodí každý vitamin či minerál. Hokaido jich má v sobě opravdu hodně. Vitaminy A, B, C i E, hořčík, fosfor, draslík, vápník a díky barvě slupky a dužiny i betakaroten. To vše s pořádnou dávkou vlákniny a minimálním počtem kalorií – 100 g obsahuje pouhých 37 kcal, protože plod tvoří až z 90 % voda. Dýňová semínka jsou zas výborným zdrojem zinku. Hokaido je velmi dobře stravitelná, váže na sebe toxiny a pomáhá je vylučovat z těla.

Kuchyňská úprava

Všechny části dýně Hokkaido lze konzumovat, tedy i slupku. Pokud ji ovšem neoloupete, měli byste zeleninu tepelně upravit, protože slupka změkne až vařením. Semena lze oloupat a opražit. Dýně Hokkaido má každopádně jemnou a lehce oříškovou chuť a její uplatnění se nabízí ve sladkých i slaných pokrmech. Může se tedy stát chutnou a zdravou přísadou do polévek, omáček, pyré, nádivek či různých dezertů. Použít ji lze také jako přílohu, případně jako samostatný grilovaný pokrm.

Recept :

Dýňová polévka

Ingredience:
1 střední dýně Hokaido (cca 800 g) a 3 větší mrkve
3 lžíce olivového oleje nebo 2 lžíce másla
2 stroužky česneku
200 ml 33% smetany
0,8 - 1 l zeleninového vývaru
sůl, pepř

Postup:
1. Dýni pořádně omyjeme (pokud chceme, můžeme ji oloupat, ale dýně Hokaido se nemusí loupat) a rozpůlíme na polovinu. Vydlabeme semínka, která můžeme usušit. Mrkev omyjeme a nakrájíme na větší kostky.
2. Dužninu dýně nakrájíme na kostky a rychle je osmažíme na rozpáleném oleji či másle spolu s nakrájenou mrkví. Poté přilijeme postupně zeleninový vývar, přidáme podle potřeby sůl a vaříme, dokud dýně nebude měkká.
3. Poté ji necháme trošku zchladnout a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme.
4. Do polévky přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a přidáme smetanu (téměř celou). Chvilku na sporáku polévku prohřejeme a můžeme servírovat.
5. Každou porci ještě ozdobíme lžící smetany a krutonky

 

    

Přeji Vám dobrou Chuť :-)  

Jídelna

Partneři

Operační programyJsme poctivá školaCKPzačni správněYourChanceJihočeský krajnadace ČEZ
Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Další informace Rozumím