ZŠ, MŠ a SŠ pro sluchově postižené České Budějovice ZŠ, MŠ a SŠ pro sluchově postižené České Budějovice

Projekt 2 DD

Osm jednoduchých jídel z vajec

Projekt pro děti ze 2.DD
Učíme se pro život



Úvod:
Vejce je vaječná buňka plazů, ptáků a vejcorodých savců. Jeho základními strukturálními složkami jsou žloutek, bílek a ochranný obal skořápka.

Slepičí vejce slouží také jako vejce konzumní a mohou být součástí lidské výživy. Vejce mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin (obsahují všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné, a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin). Vejce dále obsahují tuky, vitamíny a minerální látky.

Kromě přímé spotřeby vajec jako potraviny se vejce (vaječná hmota, bílek, žloutek) využívají jako surovina v různých odvětvích potravinářského průmyslu. Pekařství, cukrářství, výroba trvanlivého pečiva, těstovin, masných výrobků aj.

Autorky:
Jana Dlouhá a Blanka Fialová

Popis projektu:
Zaměříme se na zpracování vajec v kuchyni těmi nejjednoduššími způsoby. Jídla se chlapci naučí připravovat samostatně, aby si je v budoucnu mohli sami uvařit.

Časový rozpis projektu: říjen 2023 - květen 2024

Recepty s vejci:
- Natvrdo a naměkko
- Sázená
- Míchaná
- Smaženka
- Omeleta
- Hemenex
- Plněné vaječné půlky
- Pomazánka

Partneři

Operační programyJsme poctivá školaCKPzačni správněYourChanceJihočeský krajnadace ČEZVividbooks

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout